September

De moestuin in september

In deze maand zal het weer gaan veranderen. De lucht zit vol van het aroma van rijpend fruit en uitbloeiende bloemen.
Het is de hoogste tijd om een groot deel van de oogst uit de moestuin te verwerken en  laten invriezen. Het is natuurlijk ook mogelijk om dit op andere manieren te bewaren. Bijvoorbeeld door erwten of bonen in grote glazen potten te bewaren.

De groeiomstandigheden van de gewassen deze maand zullen een beetje schommelen. Vochtig en koel weer is nou niet bepaald groeibevorderlijk maar wel weer gunstig tegen plaagdieren zoals slakken.

moestuin
bruine bonen

 
Wat moet er gebeuren in de moestuin in september

 
Aardappels oogsten

Deze maand zijn de bewaaraardappels oogstrijp; kies hiervoor een droge dag met een beetje zon. Als je aardappels te lang in de grond laat zitten zullen slakken  de knollen aanvreten waarna je ze niet meer kunt bewaren.  Nadat de aardappels uit de grond zijn,moet je ze eerst een paar uur laten drogen op het grondoppervlak. Bewaar de goedgekeurde aardappels op een donkere,koele plek.

Uien planten

Aan het eind van de maand kun je uitjes planten voor een zeer vroege opbrengst in het komende jaar. Let wel op dat er maar een paar rassen geschikt zijn voor deze late planting. Plant de uitjes op een beschutte plek in goed gedraineerde grond.

Blijf regelmatig oogsten

Blijf bonen en courgettes,komkommers,enzovoort plukken als ze nog jong en zacht zijn. In deze tijd van het jaar zullen ze minder goed eetbaar worden. Ook sla moet je snel oogsten anders gaat ze zaad vormen en wordt het bitter.

Tuinafval composteren

Een enorm goede bodemverbeteraar is zelfgemaakte compost. Doe al je tuinafval in de compostbak,behalve zieke en lastige onkruiden.

Neusrot

Blijf zorgen voor voldoende water zodat neusrot geen kans heeft bij bijvoorbeeld: paprika’s en tomaten. Als er een zwarte oneetbare plek verschijnt aan de onderkant ben je al te laat dus blijf hier op letten.

Tips voor suikermais

Als je hem op het juiste moment plukt heeft suikermaïs een onovertrefbare smaak. Concurrentie bestaat er niet bij een maïskolf die binnen een uur wordt geoogst ,gekookt, en gegeten.


•In de koudere gebieden moet je een aantal maatregelen nemen om een goede opbrengst te krijgen. Zaai de zaadjes in kleine potten en plant deze later pas uit als de kans op nachtvorst totaal is geweken. Bij warmere streken kun je de zaadjes buiten zaaien op een zonnige beschutte plek met goede doorlatende grond.
•Kweek suikermaïs altijd in groepen van minstens vier planten in de lengte en de breedte  voor een goede bestuiving.
•De superzoete rassen zijn speciaal ontwikkeld om zachte korrels te vormen. Deze moet je niet samen telen met oudere rassen omdat de korrels anders zetmeel gaan vormen.
•Als de maïs oogstklaar is zijn de korrels bleekgeel en zal er een melkachtige sap komen bij het fijnknijpen.
 

Algemene moestuintips in september

  • Bij het planten van fruitbomen, kan je best de bodem goed voorbereiden. In de moestuin en ook in de kruidentuin, kan je ook met bloembollen werken. Allium-soorten bijvoorbeeld zijn zeer decoratief.
  • Hou geen zaden over van hybridenrassen.
    Het blad en andere delen van aangetaste planten moet je niet composteren.