Oktober

De moestuin in oktober

De weersveranderingen in oktober zijn heel groot. Lichte warme dagen kunnen aanvoelen alsof de nazomer gewoon doorgaat, en dan plotseling zijn er guru-kou invallen die ons waarschuwen niet te zelfvoldaan te zijn. Niet alleen het weer verandert maar de temperatuur kan zonder waarschuwing vooraf naar beneden gieren. De nachtvorsten betekenen het einde voor gevoelige gewassen. Het is niet allemaal treurnis in de tuin. De grond is nog warm en je kunt winterbladgroenten uit de trays buiten planten en ze zelfs nog direct ter plekke zaaien. Het is ook zeker de moeite om waard om met groenbemester te experimenteren.

Wat moet er gebeuren in de maand oktober

Pas op voor nachtvorst

Het hangt er wel vanaf waar je tuiniert, maar de eerste nachtvorsten zullen waarschijnlijk deze maand voorkomen. Zorg dat je erop bent voorbereid.

 

Wintersla beschermen

Je kunt cloches gebruiken om wintersla te beschermen als het kouder wordt.

Buitentomaten oogsten

Pluk alle hele trossen met alle vruchten die er nog aan zitten en leg ze binnen of in de kas om te rijpen.

 

De grond opwarmen

Gebruik cloches over zaaiplekken om regen weg te houden en de grond wat op te warmen.

Composteer de pronkboonplanten

Het bovenste deel van  pronkboonplanten is uitstekend materiaal voor de composthoop.
De wortels kun je in de grond laten om ze later onder te spitten. Tevens brengen ze stikstof in de grond.

 

Tips voor pompoenen

Pompoenen zijn de perfecte vruchten voor de herfst.

• Pompoenplanten zijn erg vorstgevoelig, dus je kan ze 
 
Pompoen 
het beste gewoon thuis voorzaaien of in een vorstvrije kas. Pompoenen moet je pas uitplanten als de laatste nachtvorst is verdwenen.
• Pompoenen hebben een lange en warme groei periode nodig om volledig rijp te worden. Geef ze dus een zonnige en meest beschutte plek en teel ze in  vruchtbare grond.
Om zo groot mogelijke pompoenen te kweken moet je aan elke plant maar één vrucht laten zitten en zo veel mogelijk water en extra voeding geven. Als hij opzwelt moet je hemvrij van de vochtige grond en ongedierte houden. Leg ze bijvoorbeeld op een houten plaat.
• In de winter moet je de pompoenen bewaren op een droge, koele en vorstvrije plek. Probeer ze wel zo lang mogelijk aan de plant te laten zitten totdat ze een taaie schil krijgen.

 

Aanbevolen rassen

Becky: een typische klassieke Halloween pompoen,perfect om uit te snijden. Is ook erg vruchtbaar en heeft een hoge opbrengst.
Hundreweight: een vergelijkbaar soort als de "becky”, maar veel groter en heeft een rankende klimmende groei.

 

Algemene moestuintip:

 

Preimot

Motten worden weer actief. Het is nu de hoogste tijd om uw prei te beschermen tegen deze ongewenste moestuinbewoner. Het zijn de rupsen van de preimot die gangen vreten in het loof en zich een weg banen tot diep in het witte gedeelte van de prei. Door de verwonding die hierdoor wordt aangebracht, hebben schimmels en bacteriën vrij spel waardoor rotting kan optreden. Wanneer deze parasiet niet bestreden wordt, hebt u kans dat u een deel van uw oogst verloren ziet gaan.

Preimot