November

De moestuin in november

November is de maand om vooruit te denken. Je moet de basis aanleggen voor het volgende jaar. Je hoeft nu niet te spitten. De komende tijd zal vorst de structuur van de grond breken en deze losser maken. In het voorjaar moet de grond dan een stuk makkelijker te bewerken zijn. Dit om de fijne zaailaag te krijgen waar we allemaal naar streven om er onze zaden in te laten kiemen. In verhoogde en diepe bedden kun je direct halfverteerde compost op het grondvlak aanbrengen op de plaatsen waar je komend seizoen groenten wil gaan telen. In onze tuinen worden we omringd door bladverliezende bomen. November is de maand om afgevallen blad op te ruimen.

Wat moet er gebeuren in de maand november

Tuin vrijmaken

Je moet de tuin nu gaan vrijmaken maken van zomergroente. Plantenresten kun je direct gebruiken op de bodem van een geul waar je volgend jaar pronkbonen boven kunt telen. Het is het begin van een nieuwe cyclus.

Tuinbonen zaaien

Alleen in warme gebieden kun je zo’n herfstzaaisel met tuinbonen 
rabarber 
proberen – in koude, open gelegen tuinen kun je beter tot het voorjaar wachten. Zaai op plekken waar je met cloches de grond hebt beschut. Neem ook een redelijk winterhard ras, zoals "Aquadulce” of "the sutton”

Rabarber verjongen

Oude wortelkluiten van rabarber hebben er baat bij als je ze opgraaft en met een scherpe spade in stukken deelt. Zorg wel dat ieder stuk een paar groeiknoppen heeft. Herplant de stukken in de grond die je hebt verrijkt met goed doorgerotte compost of ander organisch materiaal

Houd wintergroenten bereikbaar

In koude gebieden kan de grond gedurende langere perioden bevroren blijven. Daarom is het aan te raden enkele pastinaken, rapen en wat prei uit te graven en die op een geschikte plek bij te kuilen. Je moet ze er tijdens koud weer gemakkelijk uit kunnen halen.

Vroege spruiten oogsten

Vroeg rijpende spruitkoolrassen kun je deze maand al oogsten. Pluk ze altijd van onderaf naar boven. Trap met je hak de planten weer vast in de grond als ze zijn losgewrikt door herfst.

 

Tips voor knolselderij
:

  • Zaai de kleine zaden in het vroege voorjaar in potten of trays met vakjes om het gewas.
  • Geef het alle tijd om het te laten uitgroeien.
  • Plant de zaailingen 30 cm uit elkaar in rijen met 45 cm tussenruimte en geef ze veel water. Probeer het goed te beschermen tegen slakken.
  • Op zwaardere grond, en grond die lang nat blijft, moet je laat in het najaar oogsten en de knollen bewaren na er het blad afgedraaid te hebben.
  • Bewaar ze in kistjes met vochtig turfmolm of kokosvezels in een koele omgeving.

Aanbevolen rassen

Monarch: Een ras met zachte schil en zacht vlees; kan vanaf de vroege herfst worden geoogst
Briljant: Grote, ronde,vlezige knollen van goede kwaliteit en uitstekende smaak.

knolselderij

Zaaien in een pot

We hebben meestal geen grote hoeveelheden planten nodig. We kunnen voor de potten altijd wel een gunstig plekje zoeken om de planten voor te trekken. We kunnen de planten in min of meer gecontroleerde omstandigheden laten opgroeien. Daarnaast zijn ze minder afhankelijk van het weer.

  • Plastic potten worden in het algemeen het meeste gebruikt. In deze potten droogt de kluit niet snel uit. In de volle zon kan de aarde te heet worden.
  • In poreuze aardewerkpotten is de temperatuur en luchttoevoer beter dan in plastic maar de kluit is wel gevoeliger voor uitdrogen, zeker in warm weer.
  • Turfpotjes zijn handig om in het vroege voorjaar afzonderlijke plantjes voor te trekken. De plantjes kunnen met potje en al geplant worden. De wortels groeien er gewoon doorheen. De potjes zijn wel gevoelig voor uitdrogen in warm weer. Ze onttrekken zelf vocht aan de aarde en verdampen dat weer aan de buitenkant.
  • Perspotjes zijn eigenlijk geen potjes maar samengeperste kluitjes potgrond. In een tuincentrum worden groenteplantjes vaak in deze potjes aangeboden. Door het samen persen blijft de kluit intact en zijn ze gemakkelijk te hanteren. Er zijn ook apparaten in de handel waarmee zelf potjes geperst kunnen worden. Het bodemmengsel bestaat uit potgrond en een deel zand (bv 1/4 deel). Voor het samenpersen moet het mengsel goed nat worden gemaakt.
  • Half doorgesneden plastic buizen vormen ook prima materiaal om plantjes in voor te trekken.