Mei

De moestuin in mei

De lente is in volle gang. Volgens veel tuiniers is mei de beste maand in de tuin, vol ontwikkeling en fris groen. Hopelijk is het merendeel van het zaaiwerk gebeurd, maar er zijn altijd dingen die je over het hoofd gezien hebt. Geen ramp, in de maand mei kan dit nog prima recht gezet worden. In mei kan er nog goed gezaaid worden. De zaden die in maart en april zijn gezaaid, zorgen nu voor een groen tapijt. Je kunt goed  zien waar de gaten zitten, die je met nieuwe zaaisels kan vullen.

Halverwege de maand mei is het tijd om te oogsten. De eerste bietjes en worteltjes zijn al oogstbaar. De  maanden werk vooraf, werpen nu hun vruchten af!

moestuin

 

Blijven zaaien

Er kan nog genoeg in de volle grond gezaaid worden zoals bietjes, late erwten, wortelen, broccoli, slasoorten, radijzen, rucola, knollen en spinazie.

Zaai vorstgevoelige soorten

Zaai sperziebonen, courgettes, komkommers meloenen en maïs pas in de volle grond als er in de komende zes weken geen vorst meer komt.

Kasgewassen planten

Gevoelige gewassen, zoals aubergines, paprika’s  en tomaten, kunnen in de volle grond van de kas of in kweekzakken worden geplant. Als je ze buiten wil uitplanten moet je ze eerst nog een paar weken in de kas houden.

Inhaalslag

Je kunt nog steeds alle groentesoorten zaaien en planten die je eigenlijk al eerder in het voorjaar had moeten opkweken. Ze zullen de achterstand snel inhalen. Het is bij slecht gedraineerde tuinen en op koude plekken zelfs beter om tot het eind van het voorjaar te wachten.

Ongedierte

Rond deze tijd groeien je groente hard. Aangezien wortelen, pastinaken en de koolsoorten nog steeds last kunnen hebben van ongedierte. Daardoor moet je ze zo lang mogelijk onder het tuinvlies of insectengaas houden.

Steun geven

Erwten hebben rijshout of gaas nodig om tegen te klimmen en tuinbonen moet je misschien met tuintouw aan stokjes binden.

Aardappels aanaarden

Ga door met het aanaarden van de scheuten die opkomen om te voorkomen dat de scheuten groen worden. Breng de aarde rond de stengels aan. Je hoeft de scheuten niet helemaal meer bedekken als er geen kans meer op nachtvorst is.

Wieden

Het onkruid groeit nu hard. Schoffelen tijdens droog weer maakt veel wiedwerk met de hand overbodig.

Tuinbonen kweken

Tuinbonen kweken kan iedereen. Het worden sterken planten mettuinboon blauwgroen blad en zoet geurende bloemen.

Voor heel vroege teelt moet je in de herfst buiten zaaien in nog warme grond. Kies een beschutte plek en een winterhard ras.

Volwassen planten zijn nogal windgevoelig, kweek ze daarom op een zonnige, beschutte plek. Sterk, snoeihout zorgt voor een onopvallende steunconstructie.

Als de jonge bonen aan de basis van de plant beginnen te verschijnen, moet je de groeitoppen wegknijpen om de energie van de plant te concentreren op de peulvorming. Haal de top van iedere plant met daaraan twee bladeren weg. Deze bladtopjes zijn gekookt erg lekker.
Als zwarte bonenluizen de jonge scheuten koloniseren, moet je die tussen duim en wijsvinger plat knijpen. 

Aanbevolen tuinboon rassen

The sutton: Laag ras, uitstekend voor open plekken en kleine tuinen. Deze geeft een grote opbrengst.
Aquadulce Claudia: geschikt om in de herfst buiten in de nog warme grond te zaaien. Winterhard en vroeg rijp.

Algemene moestuintips in mei

Vanaf midden mei, nadat de "ijsheiligen" voorbij zijn, mag alles gezaaid en geplant worden. Nachtvorst wordt dan zeldzaam.

Wees op je hoede voor de koolvlieg. Zij is actief vanaf midden april tot einde mei.

Neem eveneens uw voorzorgen tegen ajuin en wortelvlieg. Tuingaas is hiervoor de beste bescherming.

Verzamel nu alle beschikbare, organische afval om je composthoop op te zetten. Alle groene planten uit de natuur zijn bruikbaar. Oude zaden zijn reeds gevallen en nieuwe zijn nog niet aanwezig. Let wel op de aanwezigheid van sommige plantenwortels. Wanneer zij aan de buitenkant van de composthoop zitten, gaan zij zeker verder groeien.

Goede buren, slechte buren

Aardappels
Goede buren:
Koolsoorten koolrabi spinazie
Slechte buren:
zonnebloemen, tomatenmais


Andijvie
Goede buren:
Stokbonen, knolvenkel
Slechte buren:
geen


Asperges
Goede buren:
Tomaten, peterselie
Slechte buren:
Knoflook, uien


Stambonen
Goede buren:
koolsoorten, koolrabi
Slechte buren
Knolvenkel, erwten prei


Maïs
Goede buren:
tomaten, kropsla
Slechte buren:
selderie, bieten