Juni

De moestuin in juni

In de loop van de maand juni komen er wat stukjes grond in de moestuin vrij. Spinazie, peulerwten, slasoorten, vroege aardappelen, lenteuitjes en jonge worteltjes ruimen in de loop van de maand juni soms al de baan voor een volgend gewas. In juni  is eigenlijk nog te vroeg om de kaart van de echte najaarsgroenten en nateelten te trekken.  Er zijn immers  nog heel wat hoofdteelten die kunnen opgestart worden.

krop sla
bosuitjes

In juni kan het in eens erg warm zijn. Water geven wordt dan een nieuwe prioriteit. Zorgen dat er genoeg te drinken valt is van levensbelang.  Zeker voor zaailingen die zich net gaan ontwikkelen en voor pas verplante gewassen. Het is dus de moeite waard, tijd te besteden om het water terecht te laten komen bij de gewassen die het meest nodig hebben.

Wat moet er gebeuren in de moestuin in juni

 
Begin met oogsten

De eerste zomerworteltjes, rode bietjes en tuinbonen zijn aan het begin van de zomeroogst klaar. Aangezien de versheid verminderd als ze ouder worden, moet je ze meteen oogsten. Dat maakt ook ruimte vrij voor latere gewassen.

Snel aan de slag

In juni zijn de omstandigheden optimaal. De warme tempraturen en de vochtige grond geven een uitstekende groei. Later in de zomer zijn de omstandigheden minder gunstig. Zorg dus dat al je gewassen halverwege juni geplant en aan het groeien zijn.

Gevoelige gewassen zaaien

Nu kun je gewassen zaaien die snel doorschieten als ze koude of korte dagen beleven. Dat geldt onder andere voor witlof, andijvie en Chinese kool.

Blijven controleren op ongedierte

Insectenplagen beginnen in de zomer schadelijk te worden. Rode spintmijten houden van hete,droge omstandigheden en zorgen voor bladverlies bij sperziebonen,pronkbonen en kasgewassen.
Als de schade serieus dreigt te worden, moet je meteen ingrijpen.

Ziekten voorkomen

Valse meeldauw kan in de drogere perioden gevaarlijk zijn voor courgettes, komkommers, erwten, pompoenen en koolrapen. Vochtig blijvende grond kan de schade beperken, geef daarom zorgvuldig water.

Kasgewassen

Gewassen zoals tomaten, paprika’s, aubergines en komkommers, die onder glas volwassen moeten worden, moet je nu planten.

Tips bij het telen van wortelen

•Om snel wortels te kunnen oogsten,moet je aan het eind van de wortelswinter voorzaaien in koude bakken of cloches. Met deze glazen cloches kunt u de kleine zaailingen toch net iets meer warmte en beschutting bieden in de tuin.
•Bij het telen van lange wortelen is het belangrijk dat je goede lemige of zandige grond hebt die diep bewerkt kan worden.
•Probeer wortels dun te zaaien om ze later niet te hoeven uitdunnen.
•Houd wortelvliegen ver weg, gebruik hiervoor insectengaas of  door de wortelen met tuinvlies te bedekken.
•Kleine gevoelige tuinworteltjes kun je al na 12 -16 weken oogsten. Doe dit met de hand. Grotere wortelen en winterwortelen haal je met een tuinvork uit de grond.

Kies de juiste rassen en je kunt van half mei tot maart wortelen oogsten.

Aanbevolen rassen

Adelaide: uitstekend vroeg ras,geschikt om onder glas te zaaien.
Flyaway: een middelgroot ras met wortelen met een stompe punt en zoet vlees. Goede resistentie tegen wortelvlieg.
Parmex: een rond worteltje, ideaal voor ondiepe teellagen en potten. Zeer uniform en met een mooie kleur.

Algemene moestuintips in juni

Doe het rustig aan met meststoffen. Teveel mest toedienen kan leiden tot grote problemen voor het milieu. Stikstof is erg goed in water oplosbaar en spoelt gemakkelijk via grondwater naar de rivieren,waar het snelle groei van algen veroorzaakt. Dit alles verstoort het evenwicht in het rivierleven. Gebruik daarom dus alleen meststoffen als ze nodig zijn,geef ze op het juiste moment water en houd je aan de aanbevolen hoeveelheden.