Januari


De moestuin in januari

Hoewel de vorst het je misschien onmogelijk maakt om veel te doen,  is het toch een drukke maand. De compost moet worden gekeerd en er moet mest worden verspreid. Je kunt deze maand ook al nieuwe bedden maken en voorzaaien achter een raam bijvoorbeeld met veel licht.

Wintergroenten oogsten

Spruitkool, prei, pastinaken, rapen, knollen, selderij, koolsoorten zijn enkele van de nu beschikbare gewassen.

Achter glas voorzaaien

Tuinbonen, sla, zomerkolen en spinazie bijvoorbeeld, kun je in potten of trays zaaien in een warme kas.

Voorzichtig met grond

Zware grond, die doornat is, moet je niet gaan bewerken – je vernielt dan de structuur van de grond. Om het te testen kun je even over de grond heen lopen. Als de grond blijft kleven aan je schoenen hoef je nog niks te doen. Leg een brede houten plank als loopplank op die grond om bij je planten te komen. De plank verdeeld de druk op de grond en richt zo dus minder schade aan.

Bloemkolen beschermen

De  stengels van het buitenste blad moet je breken zonder dat deze helemaal afbreekt.
Buig deze daarna weer over het hart van de kool om deze tegen de kou te beschermen. Overigens beschut dit blad het hart ook tegen de zon om te voorkomen dat de bloemkool geel wordt

Controleer de netten over de kolen

Tijdens koud winterweer is de kans groter dat duiven je kolen belagen . Ze kunnen in een korte tijd een grote ravage aanrichten, waarbij ze de bladeren van de planten scheuren. Controleer dus regelmatig of de netten of de vliesbedekking op hun plaats zitten.

Slakken vangen

Kijk onder de onderste bladeren van je gewassen of daar slakken zitten. Verwijder deze uit je moestuin.

Preitips

Prei is een veelzijdige en praktische groente die in de juiste grondsoort makkelijk te telen is.
Preiplanten nemen de grond meestal voor een lange tijd in beslag. Hun grote voordeel is dat ze van de herfst tot ver in de winter geoogst kunnen worden.

•Kweek prei in de grond. Een grondsoort die vocht vast is, maar niet inbosui de winter kletsnat wordt.

• Als je in de nazomer of in de Herst prei wilt oosten,moet je in de winter al voorzaaien  in een bak in een warme kas of achter het raam op de vensterbank. Rond april kun je deze plant uitplanten.

• Prei  moet je planten in diepe gaten – 15 cm diep en 5 cm in de doorsnee. Zet in elk gat  één plant. Hierna niet navullen met grond,maar elk gat met water invullen om de grond rond de wortels te spoelen.

Aanbevolen rassen

Carlton: Een vroeg ras met een sterke groei en goede smaak.
Apollo: Vanaf december een hoge opbrengst. Een blauwgroene prei die goed bestand is tegen preiroest.
Toledo: Hoge opbrengst en lange witte schachten. Zijn laat in het seizoen oogstbaar.
Pancho: Eén goede,vroege oogst.

Algemene tip

Alles nalopen
Dit is een prima periode om te zorgen dat je genoeg hebt van alles wat je denkt nodig te hebben tijdens de drukke weken die eraan komen. Kijk ook of al je gereedschap schoon en gebruiksklaar is en in goede staat.