December

De moestuin in december

In december begint de winter  en dat betekent dat je nog maanden de tijd hebt om de grond in orde te krijgen. Ook kun je alvast een plan maken voor het komende tuinjaar.

Maak de grond voorjaarsklaar

Zorg dat de grond in goede conditie is voor het voorjaar. Je kunt de grond het beste beetje bij beetje omspitten om alle onkruiden en rommel eruit te halen. Als je de grond ruw laat liggen, zal het in het voorjaar gemakkelijker worden om er goede zaaigrond van te maken. Als je later niet meer wilt spitten, doe het dan eerste keer erg grondig.

Oogsten

knol

Nu de winter aanbreekt, kun je nog altijd je eigen groenten oogsten in de moestuin. Oogst bijvoorbeeld de snijbiet, rode biet, sla of tuinboon naar behoefte. Je kunt de kolen stomp in de grond laten zitten, waar de kolen zijn afgesneden. Als je met een mes een kruissnede in bovenkant maakt, zullen er groene bladeren uit groeien, die je later weer kunt gebruiken.

Binnen voorzaaien

De zaaibakjes, trays en potten die je dit jaar gebruikt hebt, kun je weer schoonmaken en klaar zetten voor deze of volgende maand. De decembermaand is ook geschikt voor het voorzaaien van vroege gewassen.

Rabarber

Je kunt nu de nieuwe wortelkluiten van rabarber planten. Bedek de rabarberplanten met forceerpotten of gebruik een grote emmer met een steen erbovenop zodat hij niet kan wegwaaien. De zeekool kun je op dezelfde manier behandelen. De knollen van de aardperen zijn nu ook geschikt om te planten.

rabarber

 

Knolletjes

Knolletjes hebben een groot voordeel ten opzichte van veel andere groenten. Je kunt ze namelijk bijna in zijn geheel opeten. De knolletjes smaken zoet en lekker als ze nog klein zijn. Daarbij komt dat je ook het frisgroene blad kunt eten. Dit heeft een lekker peperige smaak.

Tips voor het planten van knolletjes 

 • knolletjes
   Knolletjes laten zich niet makkelijk verplanten. Je moet de knolletjes om te twee weken een klein beetje zaaien om regelmatig over jonge knollen te beschikken.
 • Je kunt tegen het einde van de winter tot aan het einde van de zomer zaaien.
 • Het warme en droge weer van de zomermaanden kan de kieming verhinderen. Probeer voor schaduw te zorgen door netten te gebruiken. Geef het zaaibed ook regelmatig water.
 • Aardvlooien kunnen een echte plaag zijn voor het blad. Ze kunnen het blad namelijk doorzeven met kleine gaatjes. Je kunt aardvlooien voorkomen door tuinvlies te gebruiken of het hele gewas met fijn insectengaas te overdekken en het langs de randen goed vast te maken.
 • Je kunt beginnen met oogsten als de knollen de maat van een golfballetje bereikt hebben. Kijk uit dat ze niet te groot worden. Wanneer ze groter zijn dan een sinaasappel, kunnen ze houterig worden en minder smakelijk.
 • Knolletjes zijn niet winterhard. Rooi ze daarom voordat het echt koud wordt.

Aanbevolen rassen

Primera: De Primera heeft een hoge opbrengst met een paarse top en een mooie zachte schil.
Oasis: Vroege, kegelvormige en witte knollen met zoet vlees en een meloenachtige smaak.

De moestuin voor volgend jaar

Je kunt alvast een plan maken om je moestuin in te delen. Als je nog geen zaad besteld hebt, kun je dit het beste nu doen. Controleer ook of je nog voldoende bamboestokken, bonenstaken, netten, meststoffen en plantenbeschermingsmiddelen hebt.

Overige moestuintips

 • In december kun je de prei, wortel, rode biet, schorseneer en knolselderij inkuilen.
 • Rooi de witlof en tafel deze voor de laatste keer in.
 • Geef de artisjokken een winterbescherming.
 • Oogst de spruiten regelmatig en ondersteun zo nodig de wat zwaardere planten.
 • Kijk al je tuinmateriaal na, reinig het en berg het vast op voor volgend jaar.
 • Laat de regenslang leeglopen en berg ze op. Controleer ook de regenton en zorg dat die niet kapot vriest.