Augustus

De moestuin in augustus

Augustus is weer aangebroken. Het is de tijd die echt opbrengst oplevert. Er valt heel veel te oogsten. Het is een maand waarin je meer zult oogsten dan zaaien. Lange lome avonden waarop je lekker buiten kan zitten en kan genieten van je tuin en de grote opbrengst.
De moestuin is nu volgroen en hier en daar doorspekt met felle kleuren van ondermeer tomaten en paprika´s. Veel water geven, mesten, onkruid wieden, opschonen en netjes maken zijn nu je dagelijkse bezigheden.

Dit is een uitstekende periode om je eigen oogst met vrienden, buren of familie uit te wisselen. Het uitwisselen van gewassen en observaties verrijkt je tuinervaring.

spinazie
bloemkool

Wat moet er gebeuren in de moestuin in augustus?

Zaaien voor het aankomende jaar

Aan het begin van deze maand kan je beginnen met zaaien voor het volgende jaar. Denk hierbij aan: snijbiet maar ook kolen en lente-uitjes.

Groenbemester zaaien

Als er plaats over is en de grond voldoende vochtig is,kun je knollen en bijvoorbeeld mosterd zaaien om zo de vruchtbaarheid van de grond te verbeteren.

Tomaten

Bind de tomaten nog eens aan en top de opgaande stamtomaten.

Klimbonen toppen

Als ze de top van hun klimsteun hebben bereikt,haal dan de topjes eraf. Op deze manier zet je de plant aan om extra veel peulen te vormen.

Zaailingen uitplanten

Gewassen die aan het begin van de zomer zijn opgekweekt, moeten nu worden uitgeplant.

Ziekten en plagen

De aardappelziekte is gevaarlijk in natte perioden. Van de aangetaste aardappelgewassen moet je het blad verwijderen en weg doen. De aardappels moet je +- 14 dagen later rooien. Tijdens warmere perioden kunnen rupsen grote schade aanrichten bij de leden van de kolen. Controleer ook regelmatig op wortelvlieg, aantasting kan de wortel ruïneren.

Grondig opruimen

Haal alle resten van geoogste groeten gelijk weg om ongedierte en ziektes te voorkomen. Hierdoor zul je ook merken dat het onkruid bestrijden makkelijker wordt.

Tips voor tomaten

Er zijn honderden tomatenrassen, kleine tot enorme vleestomaten.
Ze zijn er in verschillende kleuren en vormen en je kunt er heel lang mee blijven experimenteren.


•Om succes te hebben met tomaten heb je veel warmte nodig. Geef ze daarom de warmste plek die je te bieden hebt. Buitenrassen moet je al vroeg zaaien en je moet over het juiste ras beschikken.
•Kweken in een kas,serre of in een goedkope plasticfolietunnel geven een sneller resultaat en langere opbrengsten.
•Droge omstandigheden kunnen neusrot veroorzaken, een vervelende ziekte waarbij een deel van de vrucht zwart kleurt. Voorkom dit dus door regelmatig water te geven.

Aanbevolen rassen

Sungold: Een buitengewoon zoete,oranjerode kerstomaat die het met een beetje bescherming het beste zal doen.
Gardener’s Delight: Een kerstomaat met een uitzonderlijk zoete smaak. Vormt lange trossen,onder glas of buiten op warme plekken kweken.
Outdoor Girl: Een klassieke,ronde,rode tomaat met goede smaak. Voor buiten.
Summer sweet: Royale,vroege opbrengsten van kleine,rode,sappige pruimtomaten. Kweken buiten of onder glas.

Algemene moestuintip

Net zoals groentegewassen hebben vruchtengewassen het liefst vruchtbare,iets vochtig blijvende, maar wel goed doorlatende grond. Diverse vormen kunnen in potten worden gekweekt; een zware potgrond,bijvoorbeeld voor kuipplanten,is dan vaak het beste.